15 mei 2013 Android bereikt een marktaandeel van bijna 75 procent in de smartphonemarkt

15 mei 2013

Dat Android hard aan de weg aan het timmeren is, wist iedereen eigenlijk al. Gesteund door gerenommeerde producenten zoals Samsung, LG, HTC en Sony weet dit besturingssysteem elke maand weer meer marktterrein te winnen ten opzichte van zijn grote concurrent iOS van Apple.

Uit het laatste marktrapport van Gartner, een gespecialiseerd marktonderzoeksbureau voor de elektronische en technologische sector, wordt de opmars van het Android besturingssysteem weer bevestigd. In het eerste kwartaal van 2013 behaalde het mobiele besturingssysteem van Google wereldwijd een marktaandeel van 74,4 procent.

Met deze dominerende marktpositie op de smartphone markt weet Andoid zijn grote concurrent iOS, met een marktaandeel van slechts 18,2 procent, ver achter zich te laten. De overige 7.4 procent marktaandeel worden verdeel tussen de “kleinere” besturingssystemen zoals Windows Phone (2,9 procent), Blackberry (3,0 procent), Bada (0,7 procent) en Symbian (0,6 procent). Hiernaast zijn er een aantal nieuwe besturingssystemen zoals Tizen, Firefox en Jolla die een plaatsje in de smartphone markt willen veroveren. De verwachting is dat deze nieuwe spelers een klein gedeelte van het Android en iOS marktaandeel zullen afsnoepen maar dat zij niet in staat zijn om het smartphonemarkt ingrijpend te veranderen.

In het eerste kwartaal van 2010 was het marktaandeel van Android nog geen 10 procent en werd de markt sterk gedomineerd door Apple’s iOS (Smartphones) en Symbian (Mobiele telefoons). In drie jaar tijd heeft Google’s besturingssysteem Android de marktaandelen van de rivalen Blackberry, Symbian en Windows bijna geheel opgeslokt. Alleen het iOS besturingssysteem van Apple heeft, ondanks dat het een flink deel van zijn marktaandeel heeft ingeleverd, stand kunnen houden.

In het eerste kwartaal van 2013 werden ruim 156 miljoen smartphones met het besturingssysteem Android op de markt gebracht. Het grootste deel van deze Android smartphones (64,7 miljoen stuks) werd door Samsung op de markt gebracht gevolgd door LG, Huawei, ZTE, HTC en Sony.

Bron: Gartner, Digitimes, Forbes en Android

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie