11 februari 2013 Ubuntu (Linux) smartphones zullen in oktober in de winkel liggen

11 februari 2013

De markt voor mobiele besturingssystem is een levendige markt waarin dagelijks nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. Zo zijn het Google’s Andoid en Apple’s iOS die de markt domineren en proberen Windows Phone en Blackberry hun marktaandeel terug te winnen. Symbian, ooit werelds grootste besturingssysteem, kreeg door Nokia het doodsvonnis opgelegd. Ook zijn er een aantal kleine nieuwe besturingssystemen, zoals Ubuntu, Sailfish, Tizen en Firefox, die een marktaandeel proberen op te eisen.

Canonical, de grootste ontwikkelaar voor Ubuntu (Linux), heeft onlangs aangekondigd dat zij eindelijk zover zijn dat zij smartphones met het Ubuntu besturingssysteem zullen gaan lanceren. Voor eind februari zullen zij de ontwikkelaars van apps toegang geven tot de “Developers” versie van dit mobiele besturingssysteem zodat eind september een groot aantal apps beschikbaar zullen zijn.

De grootste kracht van Ubuntu ligt in het feit dat dit besturingssysteem vlekkeloze communicatie tussen een desktop systeem en een mobiel apparaat mogelijk maakt. Hierdoor worden veel communicatieve beperkingen van de hedendaagse smartphones opgelost. Een Ubuntu smartphone kan eenvoudig met ander randapparatuur gekoppeld worden zodat het zich als een volwaardig desktop systeem gedragen. Ubuntu’s grootste streven is het ontwikkelen van één platform voor smartphones, tablets, laptops, desktops en televisies. Hierbij is het van groot belang dat een “Ubuntu-Cloud” door al deze apparaten ondersteund gaat worden. Begin dit jaar werd Ubuntu voor televisies al gelanceerd en is Canonical druk bezig met de ontwikkeling van Ubuntu voor Android.

Met de trage start van het Windows Phone besturingssysteem en de onzekere toekomst van het Blackberry besturingssysteem heeft het Ubuntu besturingssysteem een gezonde levensverwachting. Natuurlijk is het systeem sterk afhankelijk van de ondersteuning door sterke marktpartijen. Het is te hopen dat Canonical erin zal slagen om de onderhandelingen met de eerder genoemde drie grote marktspelers tot een positief einde te brengen. Wat betreft de smartphones met het Ubuntu besturingssysteem kunnen we eind september de officiële aankondiging verwachten

Bron: Linux, Wall Street Journal, Canonical

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie