11 februari 2013 De mobiele markt zal eind 2013 met grote overmacht door Android gedomineerd worden

11 februari 2013

Uit een prognose van een recentelijk marktonderzoek, gepubliceert door ABI Research, blijkt dat tegen eind 2013 Android met grote overmacht de mobiele markt zal domineren. Eind 2013 zullen er 1,4 biljoen smartphones geactiveerd zijn waarvan er 800 miljoen geïnstalleerd zijn met het Android besturingssysteem. Apple’s iOS zal een goede tweede plaats innemen met 294 smartphones gevolgd door het Windows Phone besturingssysteem met 45 miljoen toestellen. Het Blackberry besturingssysteem zal de vierde plaats innemen met 20 miljoen toestellen.

Google’s Android:

Dit besturingssysteem wordt gedragen door een breed platform van producenten en heft om deze redden dan ook een groot marktbereik. Vooral de de samenwerking met Samsung zal Android zijn marktaandeel flink zien groeien. Echter ook doordat Android een gratis en open platform is zal dit besturingssysteem zijn marktaandeel bij de zogenaamde OEM producenten sterk zien toenemen. Meer dan 90 procent van alle Aziatische producenten van smartphones heeft het Android platform geadopteerd.

Apple’s iOS:

Het grootste probleem voor Apple is dat het met de iPhone alleen een sterke marktpositie inneemt in het dure marktsegment. Hiernaast is iOS ook een gesloten besturingssysteem dat door Apple exclusief gereserveerd is voor hun eigen hardware. Door de komende lancering van de iPhone Mini en de iPhablet zal Apple zich ook in andere marktsegmenten kunnen positioneren waardoor hun marktaandeel redelijk stabiel zal blijven.

Microsoft’s Windows Phone:

Ondanks alle hooggespannen verwachtingen heeft dit besturingssysteem een erg trage start beleefd. Vooral door de samenwerking met Nokia heeft dit platform een klein deel van het eerder verloren marktaandeel goed kunnen maken. Om een groter marktaandeel te kunnen verwerven is Microsoft sterk afhankelijk van de samenwerking met andere grote marktpartijen zoals ZTE, HTC, ASUS en Huawei.

Blackberry:

Eind 2012 werd Blackberry door de meeste marktanalisten al als klinisch dood verklaard. Door wisselingen in het hogere management was dit bedrijf de laatste twee jaar redelijk stuurloos en wist het weinig innovaties te lanceren. Nu de rust is teruggekeerd heeft dit bedrijf eind januari het nieuwe Blackberry 10 besturingssysteem en twee nieuwe smartphones gelanceerd. Blackberry had een sterke marktpositie in het “professionele” segment omdat veel zakelijke gebruikers om historische redenen voor dit besturingssysteem hadden gekozen. Blackberry hoopt met de Q10 qwerty smartphone de zakelijke gebruikers weer aan te spreken en met de Blackberry Z10 smartphone een nieuwe groep (Privé/zakelijke) gebruikers aan te trekken.

Bron: ABI Research, Think Digit, Digitimes en Slashgear

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie