07 maart 2013 We bellen of SMS’en minder maar we zijn meer mobiel online

7 maart 2013

De OPTA heeft, in de marktmonitor over het derde kwartaal van 2012, opnieuw de trend vastgesteld dat we minder mobiel bellen en SMS’en. Aan de andere kant zijn er in Nederland, over hetzelfde kwartaal van 2012, ruim 400 duizend smartphones verkocht waarmee het totaal aantal aansluitingen met mobiel internet op ruim 10 miljoen komt. Deze 10 miljoen aansluitingen worden vertegenwoordigd door 9 miljoen smartphone en 1 miljoen tablets.

Het derde kwartaal van 2012 liet, in tegenstelling tot de twee voorgaande kwartalen, wel een stijging zien in het aantal mobiele aansluitingen. Dit kwartaal zag een groei van 266 duizend aansluitingen waarmee het totaal op bijna 22 miljoen aansluitingen kwam. Deze groei wordt voornamelijk door de smartphone abonnementen veroorzaakt terwijl het aantal prepaid abonnementen daalde. Het aantal aansluitingen voor mobiel breedband (Tablets en dongels) bleef gelijk.Sinds 2010, toen we nog 9,4 cent per MB dataverbruik betaalden, is de prijs per MB dataverbruik gedaald tot 5,4 cent. Omdat het dataverbruik sterk toeneemt is de gemiddelde gebruiker ten opzichte van 2010 aanzienlijk meer kwijt aan mobiel internetten.

Het toenemende gebruik van mobiel internet is terug te zien in de groei van het datavolume. In het derde kwartaal steeg het dataverbruik met 11 procent tot een totaal van 5,9 pentabyte. Omdat we hierdoor meer gebruik maken van online berichtsystemen zoals WhatsApp, Facetime, Twitter en Skype, wordt er minder gebeld en SMS verzonden. In het derde kwartaal van 2012 daalde het SMS-volume met 12 procent, het mobiele belvolume met 5 procent en het vaste telefonie belvolume met 7 procent.. In dit kwartaal belden we in totaal voor 4,7 miljard vaste telefonie belminuten (78,3 miljoen beluren), 5,4 miljard mobiele belminuten (90 miljoen beluren) en verzonden we 1,8 miljard SMS berichten. Ook wordt er over het algemeen minder naar vaste aansluitingen, zowel nationaal als internationaal, gebeld. Nationaal daalde het aantal oproepen naar vaste aansluitingen met 8 procent en het aantal oproepen naar internationale vaste aansluitingen met 10 procent. Het aantal vaste aansluitingen daalde in het derde kwartaal van 2012 met 32 duizend tot een totaal van 7,1 miljoen aansluitingen. Bij de vaste telefonie groeide het aantal digitale aansluitingen met 79 duizend tot een totaal van ruim 4,4 miljoen terwijl het aantal klassieke aansluitingen met 111 duizend daalde tot een totaal van ruim 2,6 miljoen.

Met 19 duizend nieuwe aansluitingen was In de markt voor breedbandabonnementen een lichte groei te zien. In Nederland hadden we, aan het einde van het derde kwartaal van 2012, ruim 6,6 miljoen vaste breedbandaansluitingen. In deze markt was een stijging te zien in het aantal kabelabonnementen waarmee het totaal op 3 miljoen aansluitingen kwam. Het aantal DSL abonnementen daalde licht tot het totaal van 3,3 miljoen aansluitingen. Van deze vaste breedband aansluitingen waren 340 duizend aansluitingen die op het glasvezel internet waren aangesloten. Hierdoor ziet men ook een stijging van de gemiddelde internetsnelheid. Meer dan 64 procent van de kabel en DSL aansluitingen heeft een internetsnelheid van 10 Mbps of sneller waarvan 28 procent zelfs sneller is dan 30 Mbps. Een interessant feit is dat 4G mobiel internet minstens zo snel zal zijn als het grootste deel van de vaste breedbandaansluitingen!

Over Gerard

Zie ook

Slim smartphone gebruik in het buitenland

Hoewel sinds de zomer van 2017 binnen de EU geen extra roaming kosten meer in …

Geef een reactie