06 maart 2013 Dit jaar worden voor het eerst meer smartphones dan mobiele telefoons verkocht

6 maart 2013

Volgens een rapport van marktonderzoeksbureau IDC zullen dit jaar voor het eerst meer smartphones dan gewone mobiele telefoons verkocht worden. De wereldwijde adoptie van mobiel breedband internet en de steeds goedkopere toestellen zijn de grote drijfsferen achter de stijgende verkoop van de smartphones. Ook zal China dit jaar Amerika inhalen als de werelds grootste smartphone markt.

Het onderzoek voorspelt dat de leveranciers dit jaar bijna 919 miljoen smartphones, 50,1 procent van de totale mobiele telefoonmarkt, zullen verkopen. Ten opzichte van de bijna 713 miljoen verkochte smartphones in 2012 betekend dit dat de markt dit jaar met bijna 29 procent zal groeien. Vooral de steeds goedkopere smartphones, de opkomst van het 4G LTE netwerk en de grote variëteit in smartphone modellen zijn verantwoordelijk voor de stijgende smartphone verkopen. Deze trend zal zich de komende jaren voortzetten en zal leiden tot een totaal van 1,5 miljoen verkochte smartphones aan het einde van 2017. Vooral de stijgende vraag naar smartphones in China, Brazilië, India en andere opkomende markten zullen de verzadigde markten van Noord Amerika en West Europa sterk compenseren. China zal dit jaar 32,8 procent van de omzet in de wereldmarkt vertegenwoordigen terwijl Noord Amerika goed zal zijn voor een totaal van 15 procent van de smartphone verkopen.

Wereldwijd zullen dit jaar 275 miljoen LTE smartphones verkocht worden. Ten opzichte van de bijna 91 miljoen verkochte LTE toestellen in 2012 betekent dit een groei van meer dan 200 procent. Belangrijke regio’s die bijdragen in de sterk stijgende verkopen van LTE smartphones zijn Noord Amerika, West Europa, Japan, China en Zuid Korea. Wereldwijd zijn de mobiele providers zoals Verizon Wireless, NTT Docomo, T-Mobile en anderen volop bezig met het uitrollen van het 4G LTE netwerk.

Grote producenten van smartphones zoals Apple, HTC, Nokia, Samsung en anderen richten zich steeds meer op de sterk groeiende Chinese markt. Apple verwacht zelfs dat China in de toekomst de grootste markt voor het bedrijf zal worden.

Bron: IDC, Fierce Wireless, Bloomberg, Digitimes, Finanzen en Forbes

Over Gerard

Zie ook

Slim smartphone gebruik in het buitenland

Hoewel sinds de zomer van 2017 binnen de EU geen extra roaming kosten meer in …

Geef een reactie