05 maart 2013 Tizen en anderen mobiele besturingssystemen gaan de competitie aan met Android en iOS

5 maart 2013

Op het Mobile World Congress was veel te beleven op het gebied van de mobiele besturingssystemen. Natuurlijk zijn het Android en iOS die het gezicht van deze markt bepalen, maar een aantal nieuwkomers hebben, tijdens deze beurs, hun laatste noviteiten en strategieën onthult. Besturingssystemen zoals Tizen, Firefox, Ubuntu Touch en Sailfish hebben zich voorgenomen om een graantje van de markt voor mobiele besturingssystemen mee te pakken.

Tizen besturingssysteem:

Tizen is een “open source”, op standaarden gebaseerd softwareplatform dat ondersteund wordt door toonaangevende mobiele operators, fabrikanten van apparatuur en leveranciers van hardware componenten. Dit besturingssysteem richt zich op meerdere mobiele categorieën zoals de smartphones, tablets, ultrabooks, in-car entertainment en intelligente televisies.

Firefox besturingssysteem:

Ook Firefox is een op Linux gebaseerd “open source” platform dat ontwikkeld is door Mozilla. Het sterke punt van dit mobiele besturingssysteem, dat voornamelijk gericht op de markt voor smartphones en tablets, is de volledige integratie van HTML5 applicaties op basis van het Java-script. Dit besturingssysteem is compatibel met het Android besturingssysteem en kan als add-on op Android apparaten geïnstalleerd worden.

Ubuntu Touch besturingssysteem:

In de desktop markt heeft het Ubuntu besturingssysteem al bewezen dat het zeer snel en betrouwbaar werkt. Ubuntu, dat ook als add-on op Android apparaten kan worden geïnstalleerd, biedt een volledige integratie van desktop systemen en mobiele apparaten. Met deze Ubuntu add-on heeft de gebruiker de bekende Android interface op zijn mobiele toestel. Echter zal het toestel zich gedragen als een volwaardig PC systeem wanneer het gekoppeld wordt aan een Ubuntu desktop systeem.

Sailfish besturingssysteem:

Het Sailfish besturingssysteem, dat ontwikkeld is op basis van het Linux besturingssysteem biedt de flexibiliteit en de betrouwbaarheid die gebruikers van Linux zo sterk waarderen. Ook dit besturingssysteem is, net zoals Tizen, Firefox en Ubuntu, een “open source” platform. De kracht van Sailfish ligt voornamelijk op de externe communicatie waarbij een hoge mate van integratie van het mobiele besturingssysteem en het externe ecosysteem wordt geboden.

Deze nieuwe besturingssystemen zijn allemaal ontwikkeld met het Linux besturingssysteem als basis. Het grote voordeel is dat men gebruik heeft gemaakt van bestaande functionaliteiten en deze nu als mobiele apps in het besturingssysteem heeft ingebouwd. Al deze besturingssystemen profileren zich als een cross-platform waarbij integratie op voornamelijk het Android platform wordt geboden.

Bron: Digitimes, Tizen, Mozilla, Ubuntu en Sailfish

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie