05 maart 2013 Apple weigert NL-Alert te ondersteunen

5 maart 2013

Ondanks verwoede pogingen van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) weigert Apple het NL-Alert initiatief te ondersteunen. Sinds het iOS 6 besturingssysteem werd gelanceerd ondersteund Apple cell broadcast waarbij een algemeen tekstbericht wordt verzonden. Indien de mobiele telefoon de frequentie van de cell broadcast ondersteunt, wordt het bericht automatisch ontvangen.

NL-Alert is een initiatief van de overheid en dient als aanvullend alarmmiddel voor op de mobiele telefoon. Via NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van de noodsituatie door middel van een tekstbericht informeren en waarschuwen. Via deze tekstberichten kan de overheid specifieke informatie en adviezen geven aan mensen die zich in de nabije omgeving van een noodsituatie bevinden. NL-Alert wordt alleen ingezet als er sprake is van een levens- of gezondheidsbedreigende situatie zoals een bosbrand met veel rookontwikkeling op de Veluwe, extreem hoog water in de rivieren of een dijkverzwakking in de Flevopolder.

In Nederland ondersteunen alle aanbieders van mobiele telefonie het NL-Alert initiatief voor mobiele telefoons zonder internet (2G). Hiernaast ondersteunt de KPN het initiatief ook op smartphones via het mobiele internet. Vodafone en T-Mobile verwachten NL-Alert voor smartphones via mobiel internet in de loop van 2013 ook te ondersteunen.

In Nederland hebben dus bijna alle betrokken partijen toegezegd het NL-Alert initiatief te ondersteunen en de onvolkomenheden in de loop van het jaar op te lossen. Bij de eerste test van het NL-Alert systeem bleek namelijk dat sommige providers de melding niet konden verwerken.

De iPhone ondersteund het NL-Alert initiatief helaas niet en Apple weigert hierover ook maar enige toezegging te doen. Deze houding van Apple is onbegrijpelijk omdat, sinds de release van iOS 6, cell broadcast wordt ondersteund. In Amerika krijgen bijvoorbeeld de iPhone bezitters bij calamiteiten automatisch een mobiel waarschuwingsbericht via het Wireless Emergency Alerts systeem (CMAS).

Ook het smartphones met het Windows Phone besturingssysteem ondersteunen trouwens het NL-Alert initiatief nog niet. Hier wordt echter wel door alle partijen gewerkt om deze systemen wel geschikt te maken voor het NL-Alert systeem.

Klik hier voor meer informatie over het NL-Allert initiatief van de Nederlandse overheid!

Bron: Volkskrant, Webwereld, Spits Nieuws, Nederland Veilig en Fema.gov

Over Gerard

Zie ook

Kunnen AirPods tegen regen?

Kunnen AirPods tegen regen?

Ben je nieuwsgierig of AirPods bestand zijn tegen regen? Deze vraag houdt veel mensen bezig, …

Geef een reactie