05 augustus 2013 Vodafone gaat in de Randstad live met het 4G netwerk

5 augustus 2013

Sinds vandaag is het 4G netwerk van Vodafone in de Randstad (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) live gegaan. Hiermee is Vodafone, na de KPN, de tweede provider die het supersnelle 4G netwerk aanbiedt. Naast het uitrollen van het 4G netwerk investeert Vodafone ook in de infrastructuur van het 3G netwerk om de snelheid te verhogen. Net zoals bij zijn grote concurrent KPN zal ook bij Vodafone de maximale snelheid 50 Mbps bedragen. Echter in de praktijk zullen de werkelijke snelheden tussen de 10 en 15 Mbps bedragen.

Omdat de werkelijke snelheden van een volwaardig 4G netwerk snelheden biedt van tenminste 100 Mbps heeft Vodafone, als vervolgstap van het uitrollen van het huidige 4G 3GGP LTE netwerk, in Duitsland een test gedaan met nieuwe 4G LTE technieken waarbij snelheden behaald van 150 Mbps mogelijk moeten zijn. Tijdens deze test werden downloadsnelheden bereikt van 139 Mbps en uploadsnelheden van 55 Mbps. Deze snelheden liggen zelfs hoger dan de Nederlandse kabelbedrijven aan hun klanten biedt.

Voor het uitrollen van het 4G netwerk heeft Vodafone gekozen voor de 800 MHz en de 1.800 MHz band waardoor een betere een stabielere dekking ontstaat. De 800 MHz band is geschikt voor het overbruggen van grote afstanden (Buitengebieden) en het aanbieden van 4G internet op moeilijk bereikbare plaatsen (Binnenshuis), terwijl de 1.800 MHz frequentie op relatieve korte afstanden hoge capaciteiten en hoge snelheden biedt. Door het combineren van deze twee frequenties biedt Vodafone een stabiel netwerk, grote bereikbaarheid en hoge capaciteiten.

Het bestaande 3G netwerk van Vodafone wordt voorzien van een dual carrier HSDP+ upgrade waardoor de snelheden van dit netwerk aanzienlijk groter worden. Door toepassing van deze technologie biedt het 3G netwerk theoretische snelheden 42 Mbit per seconden maar zullen de werkelijk snelheden ongeveer 7,2 Mbit per seconde bedragen..

Voor het Vodafone 4G netwerk moet je een RED abonnement hebben, een toestel dat geschikt is voor het 4G netwerk en moet je op lokatie in de Randstad zijn. De toestellen die geschikt zijn voor het 4G netwerk van Vodafone zijn de BlackBerry Z10, BlackBerry Q10, Sony Xperia Z, Sony Xperia SP, HTC One, Samsung Galaxy SIII of een Samsung Galaxy Note II. De iPhone 4S en iPhone ondersteunen alleen de 1.800 MHz frequentie en zijn om deze reden niet opgenomen in de Vodafone lijst van 4G geschikte toestellen. Kijk voor meer informatie op de 4G dekkingskaart van Vodafone.

Bron: Vodafone, Techzine, Tweakers en de NOS

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie