03 augustus 2013 Mobiel bellen voor fietsers binnenkort ook verboden

3 augustus 2013

Er bestaat een grote kans dat het gebruik van de mobiele telefoon en andere draagbare mediaspelers tijdens het fietsen verboden gaat worden. Diverse rapporten van onder andere “Veilig Verkeer Nederland”, “Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid” en de “Universiteit van Groningen” hebben aangetoond dat het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het fietsen het risico op verkeersongevallen verhoogd.

Sinds 2000 is er een stijging waar te nemen van verkeersongelukken waarbij fietsers ernstig gewond raken. Per jaar verliezen circa 200 fietsers het leven en belanden er ongeveer 71.000 fietsers na een verkeersincident op de eerste hulp. Echter door slechte registratie is het niet duidelijk hoeveel ongelukken ook werkelijk te verwijten zijn aan het gebruik van de mobiele telefoon door fietsers.

Het gebruik van een mobiele telefoon of mediaspelers blijkt sterk leeftijdgebonden te zijn. Zo blijkt dat meer dan 75 procent binnen de leeftijdscategorie van 12 tot en met 17-jarigen hun mobieltje intensief gebruikt. In de leeftijdscategorie van 50 jaar en ouder wordt de mobiele telefoon slecht door 12 procent intensief gebruikt. Hierbij wordt door deze categorie ouderen goed nagedacht over de momenten wanneer een mobiele telefoon wordt gebruikt. Zo wordt het gebruik van de mobiele telefoon vermeden als er sprake is van specifieke verkeersdrukte of complexe verkeerssituaties.

Ondanks dat er een verband tussen het stijgende aantal verkeersongelukken en het gebruik van de mobiele telefoon was vastgesteld, besloot voormalig minister Peijs (Verkeer) in 2006 af te zien van een verbod op het gebruik van mobiele apparatuur door fietsers. Ook de voormalige landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee pleit al langer voor een verbod op het gebruik van mobiele telefoons en mediaspelers tijdens het fietsen.

Binnenkort zal Veilig Verkeer Nederland, in samenwerking met de overheid, een campagne starten die wijst op de gevaren van het gebruik van mobiel apparatuur door fietsers. De campagne moet vooral fietsers ervan overtuigen om het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen achterwege te laten. Natuurlijk wordt in deze campagne ook de gevaren van het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het autorijden ook onder de aandacht gebracht.

Bron: Telegraaf, Fietsen123, Nu.nl en VVN

Mobiel bellen voor fietsers binnenkort ook verboden

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie