02 augustus 2013 Telefonie in Nederland wordt met de helft goedkoper

2 augustus 2013

De telecom commissie van de Europese Unie heeft een voorstel tot regulering van de Nederlandse tarieven voor vaste en mobiele telefonie aangenomen. Dit voorstel, om de Nederlandse tarieven aan te passen aan de tarieven van de omringende landen, werd bij de Europese commissie neergelegd door de telecomwaakhond ACM. Met dit voorstel worden de vergoedingen (Afgiftetarieven), die de telecomproviders bij elkaar in rekening brengen om oproepen van andere netwerken door te geven, vastgelegd op de niveaus die vergelijkbaar zijn met de andere lidstaten.

De nieuwe afgiftetarieven zullen per 1 september worden ingevoerd waardoor de prijzen voor het bellen met vaste en mobiele nummers meer dan gehalveerd worden. Voor het bellen met een mobiele telefoon daalt de prijs van 2,40 cent per minuut naar 1.019 cent per minuut, een prijsdaling van meer dan 57 procent. Het tarief voor het bellen met de vaste telefoon daalt met meer dan 51 procent van 3,7 cent per minuut naar 1,8 cent per minuut.

Het was bij de Europese commissie al eerder bekend dat Nederland de hoogste kosten hanteert voor het bellen met een mobiele telefoon in Europa. Door het aanpassen van de afgiftetarieven op de geldende Europese normen wordt de Nederlandse markt terug gebracht op het niveau van de omringende lidstaten. Deze lagere afgifte tarieven zijn in het voordeel van de consument en zullen de lokale Nederlandse telecom markt stimuleren.

Nu is het echter de vraag wat de telecom providers doen met deze uitspraak. De meeste telecom providers hebben de consument op basis van een abonnement vastgelegd. Op basis van de huidige abonnementen betaalt de Nederlandse consument tussen de 2,5 en 3,0 cent per belminuut. Gezien de uitspraak van de Europese commissie zullen alle abonnementen ongeveer de helft minder moeten gaan kosten. Nu is het dus afwachten of de telecom providers per 1 september aanstaande de abonnementen ook daadwerkelijk gaan aanpassen.

Klik hier voor het officiële persbericht van de Europese Unie.

Bron: Europese Unie, Political Press, Telecompaper en Het Parool

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie