31 juli 2014 Sim only anno 2014: steeds meer ‘onbeperkt’ bundels

31 juli 2014

Uit de net geupdate onbeperkt bellen en internetten analyse van Eensim komt naar voren dat, vergeleken met 2013, er 3 providers bij zijn gekomen die ‘onbeperkt bellen’-bundels aanbieden. De kosten voor deze bundels zijn juist omlaag gegaan.

Onbeperkt bellen

Voor 2013 waren er geen onbeperkt bundels en kregen grootverbruikers te maken met erg hoge buiten de bundel tarieven. Daarbij liepen de kosten snel op en maandelijkse rekeningen van boven de €100,- waren voor sommigen echt geen uitzondering. Eén voor een zijn telecom providers daarop ingesprongen en bieden nu ook deze gebruikers een gunstig abonnement aan. Waar de tarieven een jaar geleden nog rond de €50,- hingen zijn deze nu gedaald naar rond de €40,-. Hiermee bel en sms je onbeperkt naar alle nummers binnen Nederland. Service nummers en naar het buitenland bellen vallen, zoals wel te verwachten, buiten deze bundel en kunnen nog wel voor extra kosten zorgen.

Onbeperkt SMS-en

Met de komst van diensten als Whatsapp en Telegram, waarmee je gratis berichten via internet kunt sturen, wordt er steeds minder gebruik gemaakt van SMS. Dit is ook heel duidelijk terug te zien in het aanbod van SMS-bundels: meestal worden de SMS-bundel gecombineerd met de minuten-bundel door de provider. Soms is er dan de optie om voor een paar euro 1000 of meer SMS-jes af te nemen. Sowieso worden bij alle ‘onbeperkt bellen’ bundels ook automatisch ‘onbeperkt SMS-en’ meegeleverd. De cashcow van de providers is niet meer.

Onbeperkt internetten

In tegenstelling tot bellen kun je helaas meestal niet onbeperkt internetten. Sterker nog, tot nu toe is er maar één provider die ook onbeperkt internet aanbiedt (namelijk Robin Mobile). Daarbij is dan wel weer het nadeel dat de internetsnelheid maximaal 8mb/s bedraagt. Nu is dat op zich wel te doen, maar steekt toch schril af tegen de snelheiden van boven de 30mb/s die met 4G gehaald worden.

Toekomst van onbeperkt

Niet iedereen heeft een onbeperkte bundel nodig, zeker waar het bellen betreft zullen veel mensen toekunnen met 200 of 300 minuten in de maand. Wat mobiel internet betreft is het ook de vraag of er veel vraag naar is, veel verkeer loopt immers via Wifi. Toch is ‘onbeperkt’ natuurlijk prettig en zullen er ongetwijfeld meer aanbieders komen die onbeperkt internet bundels aan gaan bieden. Met een internetbundel is het namelijk mogelijk om meer of minder geld te vragen door een hogere of lagere internetsnelheid te bieden. Dit is precies het model dat Robin Mobile toepast en dat ook wordt gebruikt door andere providers bij reguliere internetbundels (b.v. een bundel van 500mb is duurder wanneer deze gebruikt maakt van 4G).

Conclusie

Het grote aantal telecom providers in Nederland blijft voor stevige concurrentie zorgen wat gunstig uitpakt voor de consument. Vergeleken met vorig jaar zijn er meer providers bijgekomen die onbeperkte bundels aanbieden en zijn de tarieven voor die bundels omlaag gegaan.

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie