31 juli 2014 De geschiedenis van Apple Inc.

31 juli 2014

Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne richten op 1 april 1976 Apple Computer, Inc. op. Het Amerikaanse elektronicabedrijf is gevestigd in Cupertino, CaliforniÎ. Het bedrijf kreeg naamsbekendheid onder de naam Apple Computer door de Apple II die eind jaren zeventig, ÈÈn van de eerste succesvolle personal computers te wereld was. Apple Computers heeft ups en downs gekend door de jaren heen. Het bedrijf heeft zelfs aan de rand van de afgrond gestaan, maar dankzij een investeringsinjectie van 150 miljoen dollar, bleef Apple Computer op de been. De investeringsinjectie werd gedaan door Microsoft en sinds dien is Microsoft aandeelhouder van Apple.

Herkenbaar beeldmerk voor iedereen

Tegenwoordig kent iedereen over de hele wereld Apple Inc. van de iMac, iPod, iPad, MacBooks en het meest succesvolle product uit de Apple stal de iPhone. Iedereen die aan Apple denkt haalt ook direct het herkenbare beeldmerk naar voren. Iedereen kan het beeldmerk van Apple wel voor de geest halen, de appel met aan de rechterkant een stuk eruit gebeten. Na alle ups en downs staat Apple Inc. er nu heel rooskleurig voor en het elektronicabedrijf is populairder dan ooit te voren. In 2009 werd het bedrijf zelfs uitgeroepen tot het merk van het decennium, het succes van Apple was volledig toe te wijden aan toenmalig CEO Steve Jobs.

Waarom de naam Apple?

Steve Jobs is mede oprichter van Apple Computer, Inc en hij is ook degene geweest die het beginnende bedrijf een naam gaf. Er gaan veel verhalen rond waarom Apple, Apple heet maar het is eigenlijk een hele logische verklaring. Steve Jobs was tijdens het opstarten van het elektronicabedrijf een fruitariÎr, hij at de hele dag alleen maar fruit en omdat de mede oprichters niet met een betere naam kwamen dan Steve Jobs is het bedrijf omgedoopt als Apple. In 1976 kreeg het bedrijf officieel de naam Apple Computer, Inc. In 2007 heeft het elektronicabedrijf formeel de naam gewijzigd in Apple Inc. Er werd gekozen voor deze nieuwe naamgeving omdat het bedrijf hiermee liet ziet dat ze meer te bieden hebben dan alleen computers.

De aller eerste mobiele telefoon van Apple

Het is maar goed ook dat Apple meer producten is gaan ontwikkelen en produceren, want het bedrijf geniet wereldwijd van een daverend succes met de iPhone. De iPhone is een combinatie van een smartphone en een iPod Touch. De iPhone kreeg direct vanaf het begin de aandacht die het verdiende want het toestel was destijds revolutionair. Al ver voordat de eerste mobiele telefoon van de fabrieksband rolde werd er in de media al gesuggereerd dat Apple Inc. de telecommarkt wou gaan betreden. De eerste geruchten met betrekking tot een mobiele telefoon van Apple dateert uit 2002.

In 2005 kondigde Apple zijn eerst mobiele telefoon aan maar deze mobiele telefoon werd in samenwerking met Motorola gemaakt, omdat de design afdeling van Apple het te druk hadden met de iPod-lijn. De Motorola ROKR E1, is de eerste mobiele telefoon die met iTunes kon worden gesynchroniseerd. Al kort na de lancering van de mobiele telefoon was toenmalig CEO Steve Jobs niet onder de indruk van ROKR en in 2006 werd de ROKR-ondersteuning verwijdert uit iTunes. In plaats van een nieuwe geschikte partner te vinden, bood iTunes ineens ondersteuning voor een nog onbekende mobiele telefoon. Dit laaide de geruchten met betrekking tot een Apple mobiele telefoon op in de media.

Op 29 juni 2007 was het eindelijk zover Apple lanceerde een eigen mobiele telefoon de iPhone eerste generatie. Dit model staat beter bekend als de iPhone 2G. Helaas is het toestel nooit in de Benelux te koop geweest. De iPhone 2G is wel verkrijgbaar geweest in buurland Duitsland.

De generaties door de jaren heen

De aller eerste iPhone werd op 9 januari 2007 gepresenteerd en in de jaren daarop volgend zijn er tot dus ver 8 generaties van de iPhone uitgebracht en er gaan er nog veel meer komen de aankomende jaren. Zie hieronder de verschillende generaties door de jaren heen:

iPhone 2g
iPhone 3g
iPhone 3gs
iPhone 4
iPhone 4s
iPhone 5
iPhone 5c
iPhone 5s

Alle iPhone generaties zijn uitgerust met een multi-touchscreen . De iPhone 2g, 3g en 3gs hebben een schermresolutie van 480 x 320 pixels. De iPhone 4 en 4s hebben een schermresolutie van 960 x 640 pixels en de iPhone 5, 5c en 5s hebben een schermresolutie van 1136 x 640 pixels.

Zoals je kunt lezen word de resolutie met een hoger cijfers steeds beter. In de toekomst verwachten we van Apple nog ontzettend veel hoogstaande dingen met betrekking tot het display. Er wordt nu massaal gesproken over de mogelijke komst van de iPhone 6 met een saffieren display. Dit is een uitermate sterk mineraal die bijna niet kapot te krijgen is. Bij de voorgaande generaties was een iPhone heel erg gevoelig voor vallen en stoten. Dit zou met de komst van een saffieren display verleden tijd moeten zijn.

2013 gaat bij Apple de geschiedenis boeken in

in september 2013 organiseerde Apple een speciaal evenement waar mogelijk de nieuwe iPhone voorgesteld werd. Iedereen wist zeker dat Apple met de iPhone 5s zou komen. Dit kon haast ook niet anders, want na iedere release met alleen een nummer achter iPhone stond het jaar erop de s-serie op de planning. Alle ogen waren tijdens de presentatie gericht op de komst van de iPhone 5s.

Echter had Apple nog een verrassing. Er gingen al langere tijd geruchten rond dat Apple bezig zou zijn met een goedkope iPhone maar hier werd in de aanloop naar het evenement niks over losgelaten door Apple.

De verrassing die Apple voor de hele wereld had destijds was niet een goedkope iPhone maar de iPhone 5c. Bezoek de website www.5ciphone.nl en lees alles over deze smartphone van Apple. Dit toestel volgt ÈÈn op ÈÈn de iPhone 5 op en is verkrijgbaar met exact dezelfde specificaties als de iPhone 5, alleen is het toestel van hoogwaardig kunststof gemaakt en is het voorzien van kleur. Niemand had dit verwacht en al gauw werd er gesproken over de goedkopere iPhone want de iPhone 5c, is maar liefst 100 euro goedkoper dan de iPhone 5s.

Het is niet bekend of Apple ook in de toekomst nog meer iPhones in de c-serie uitbrengt, want het is geen daverend succes gebleken. De verkoopaantallen laten te wensen over en retailers en Apple zelf blijft mogelijk met een voorraad zitten die heel omvangrijk is. Het voordeel van het niet goed verkopen van de iPhone 5c is dat het toestel enorm in prijs is gedaald en sindsdien ook meer gekocht wordt in combinatie met een abonnement.

Over Gerard

Zie ook

Ontdek de voordelen van Dual SIM

Ontdek de voordelen van Dual SIM

In een wereld waarin communicatie een integraal onderdeel van ons dagelijks leven is geworden, zijn …

Geef een reactie