23 april 2013 Nokia werkt hard aan een come-back, maar heeft het moeilijk

23 april 2013

In de laatste kwartaalcijfers, die Nokia op 19 april bekend heeft gemaakt, blijkt dat de verkoop van de Lumia smartphones in de lift zit. In het eerste kwartaal van 2013 verkocht het bedrijf 5,6 miljoen Lumia smartphones, een stijging van 1,2 miljoen toestellen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. Ondanks de stijging van de Lumia verkopen met 27 procent, daalde Nokia’s totale verkoopresultaten met 25 procent zodat het bedrijf te maken heeft met een verlies van 150 miljoen Euro in het eerste kwartaal van 2013.

In het eerste kwartaal verkocht Nokia, inclusief de Lumia smartphones, 61,9 miljoen toestellen. Van oudsher heeft het bedrijf een sterke positie in de markt voor mobiele telefoons en feature phones (Een mobiele telefoon met internet maar zonder apps). In deze markt heeft Nokia te maken met een sterke daling in de verkopen. De goedkope (Android) smartphones, die een volledige smartphone functionaliteit bieden, blijken zeer sterke concurrenten te zijn voor het goedkope Asha feature phone assortiment van Nokia. In de opkomende markten heeft Nokia’s Asha feature phone vooral concurrentie van de smartphones die ondersteund worden door een ecosysteem. In de gehele smartphone markt had Nokia, dat in het eerste kwartaal 61,9 miljoen toestellen verkocht, te maken met een omzet daling van 30 procent.

In Nederland zijn slechts enkele Asha modellen in het verleden gelanceerd. De Asha lijn is dan ook niet interessant voor de westerse markten omdat dit toestel, qua functionaliteit en design, sterk tekort schiet ten opzichte van de goedkopere smartphone. Voor de producenten is de wereldwijde markt voor goedkope smartphones sterk stijgende, zelfs in de Westerse markt zijn de entry-level en mid-range smartphones commercieel interessanter dan de vlaggenschepen. De verkoop volumes van deze smartphones is namelijk veel groters dan het verkoop volume van de high-end smartphones.

Ook Nokia gaat zich met de lancering van de goedkopere Lumia 520 op de entry-level smartphone markt richten. Het toestel zal ongeveer € 179,00 gaan kosten en biedt een functionaliteit die vergelijkbaar is met de duurdere Lumia’s.  De Nokia Lumia zal medio half mei 2013 beschikbaar komen voor het Nederlandse publiek.

Bron: Nokia, Digitimes, Telegraaf en Techwereld

Over Gerard

Zie ook

Slim smartphone gebruik in het buitenland

Hoewel sinds de zomer van 2017 binnen de EU geen extra roaming kosten meer in …

Geef een reactie