22 februari 2013 140 miljoen nieuwe GSM aansluitingen in het vierde kwartaal van 2012

22 februari 2013

In het vierde kwartaal van 2012 groeide de markt voor mobiele abonnementen met 140 miljoen tot een totaal van 6,3 miljard aansluitingen. Omdat veel gebruikers een dubbele SIM-kaart hebben, ligt het werkelijk aantal mobiele gebruikers op 4,4 miljard. Zoals verwacht was de Aziatische markt de grote motor achter deze groei. In China alleen al werden 31 miljoen nieuwe abonnementen genoteerd waarmee de Chinese markt goed is voor een totaal van 1,12 miljard aansluitingen. De andere Aziatische en Pacific landen (APAC) konden gezamenlijk ook 31 miljoen nieuwe abonnementen noteren waarmee deze markt groeide tot 1,26 miljard aansluitingen.

Centraal en Oost Europa konden in dit kwartaal 15 miljoen nieuwe abonnementen noteren tot een totaal van 642 miljoen aansluitingen. Deze regio scoorde met een penetratiegraad van 133 procent de hoogste penetratiegraad in de wereld. De Zuid Amerikaanse regio groeide met 9 miljoen nieuwe abonnementen tot een totaal van 680 miljoen aansluitingen, terwijl het Midden-Oosten met een groei van 8 miljoen nieuwe abonnementen goed was voor 276 miljoen aansluitingen. De economische probleemregio’s Noord Amerika en West Europa konden elk slechts 2 miljoen nieuwe abonnementen noteren. In totaal heeft Noord Amerika nu 361 miljoen aansluitingen en West Europa 531 miljoen aansluitingen.

In het vierde kwartaal van 2012 was de wereldwijde mobiele penetratiegraad 89 procent. Hierbij zijn de Centraal en Oost Europese en de West Europese markt nog steeds de regio’s met de hoogste penetratiegraad. Afrika (70 procent) en India (56 procent) scoorden op het gebied van mobiele penetratie het laagst. De Indiase markt, die een explosieve groei doormaakt, wordt gezien als de nieuwe opkomende markt. Afrika is een markt die over circa 5 jaar zeer interessant gaat worden als ook daar een betrouwbaar mobiel netwerk wordt aangelegd.

Ook het mobiele dataverkeer vertoonde sterke groei, in de periode tussen het vierde kwartaal van 2011 en het vierde kwartaal van 2012 verdubbelde het mobiele dataverkeer. Vooral door de grotere penetratiegraad van smartphones en het gebruik van tablets is de data consumptie sterk gegroeid. In het vierde kwartaal werd er bijna 1.300 pentabyte aan data verzonden, een groei van 28 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2012 waarin iets meer dan 1.000 pentabyte aan data werd verzonden. Ter vergelijking: In het vierde kwartaal van 2011 werd slechts iets meer dan 600 pentabyte aan data geconsumeerd.

Bron: Ericsson, Telecompaper, Converge, Forbes en Digitimes

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie