07 januari 2013 KPN start met de uitrol van het 4G netwerk

7 januari 2013

In mei 2012 maakte de KPN bekend dat zij zouden starten met een stapsgewijze introductie van het 4G netwerk. Het 4G netwerk was al eerder, als een pilot voor zakelijke gebruikers, uitgerold in de  regio’s Utrecht en Den Haag. Tijdens een frequentieveiling heeft de KPN meerdere licenties voor 4G geschikte frequenties in de wacht heeft gesleept. Hiervoor heeft de KPN diep in de buidel moeten tasten omdat het 1.35 miljard Euro voor deze licenties moest neertellen. Nu deze frequenties in het bezit zijn, zal de KPN beginnen met de landelijke uitrol van het 4G (LTE) netwerk. De uitrol gebeurt op de 1800 Mhz band die nu nog hoofdzakelijk wordt gebruikt voor de 2G technologie GSM (Standaard mobiel bellen).

Bij onze oosterburen (Duitsland) en Zweden is de uitrol van het 4G netwerk al in volle gang. Ook hier zal men gebruik maken van de 1800 Mhz band zodat op termijn roaming gemakkelijker zal plaatsvinden. Het 4G netwerk is de vierde generatie van het mobiele netwerk dat supersnel mobiel internet mogelijk maakt. Dit nieuwe netwerk biedt downloadsnelheden tot maximaal 50 Mb/s  en uploadsnelheden to maximaal 25 Mb/s. De daadwerkelijke snelheden zijn afhankelijk van het gebruikte mobiele toestel, de drukte op het internet en het aantal gebruikers in de buurt van de lokale zendmast. In de meeste gevallen zullen de gemiddelde snelheden op circa 50 procent van de maximale snelheden liggen. In een later stadium kunnen hogere snelheden tot 1 Gb/s behaald worden als de KPN ook LTE-Advanced technologie gaat gebruiken.

Om het supersnelle 4G netwerk bij de consument onder de aandacht te brengen zal de KPN starten met een uitgebreide campagne. Vanaf vandaag (7 januari 2013) zal een TV reclame gelanceerd worden waarin de kijker bekend wordt gemaakt met de uitrol van het 4G netwerk in Nederland. Naast de TV reclame zal de KPN ook gebruik maken van andere reclame mogelijkheden zoals abri’s, dagbladen en online media.

Allereerst zal het noordelijke deel van de randstad profiteren van het 4G netwerk, gevolgd door het zuidelijke deel van de randstad. Halverwege 2013 zal ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking gebruik kunnen maken van de 4G diensten van de KPN. In de tweede helft van 2013 wordt het 4G netwerk geleidelijk verder uitgerold totdat in de zomer van 2014 landelijke dekking wordt bereikt. Deze maand zullen de 4G abonnementen voor smartphone, tablet en laptop beschikbaar worden gesteld voor zowel de zakelijke als de privé gebruikers. De daarbij behorende abonnementprijzen heeft de KPN echter nog niet bekend gemaakt.

Meer informatie over 4G abonnementen

Bron: KPN, NFIAB, Tweakers, NOS en Telegraaf

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie