Windows Phone Operating System

Android operating system   iPhone operating system   Blackberry operating system   Windows Phone operating system
 microsofts-windows-phone-7-mango(2)

Windows Phone operating system

Waar voorheen Windows nog bekend was met Windows Mobile, is in 2010 een zeer vernieuwend besturingssysteem van Windows op de markt gekomen: Windows Phone 7. In tegenstelling tot Windows Mobile, die zich meer op de zakelijke gebruikers richtte, is Windows Phone 7 geoptimaliseerd voor de smartphone van de consument. Het merendeel van de smartphones maakt momenteel gebruik van het besturingssysteem Android. Toch komt Windows Phone steeds meer de markt veroveren.

Werking van de Windows Phone

Dat de Windows Phone is ontworpen voor de consument, moge duidelijk zijn. De grafische effecten en animaties volgen na een aantal vingeraanrakingen op het touchscreen. Het gebruiksgemak is in vergelijking met Windows Mobile enorm verbeterd. Een ander belangrijk kenmerk van de nieuwe Windows Phone, is dat dit besturingssysteem puur is ontworpen voor het gebruik met een touchscreen.

Het beginscherm geeft ‘tiles’weer, de grote blokken die dienen als snelkoppeling naar bijvoorbeeld een website of contacten. Ook kunnen de tiles worden ingezet als weergave voor updates, bijvoorbeeld nieuwe berichten.

Waarin Windows Phone enorm onderscheidend is met dit besturingssysteem, is het onderdeel ‘hubs’. De hubs zijn de onderdelen van de mobiele telefoon. Door deze hubs krijgt de gebruiker snel overzicht in het betreffende onderdeel. People is de eerste hub. Hierin staan de contacten. Indien gewenst en het beschikken over een mobiel internet kunnen deze worden gesynchroniseerd met sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. Maar ook kunnen contacten uit Gmail en Windows Live worden gehaald. De volgende hub in de Windows Phone is Pictures. Foto’s die zijn gemaakt en opgeslagen op de smartphone, worden hier weergegeven. Ook kunnen foto’s vanaf het internet worden bekeken. Bij de volgende hub is er gebruik gemaakt van een integratie met Xbox Live. Games staan dan ook centraal. Ook het profiel van Xbox Live kan worden bekeken. Music en Video maakt gebruik van Zune, de mediaspeler van Windows Phone. Bij deze hub kan een Windows Phone abonnement met mobiel internet voordelen bieden. Net als bij Windows op de computer, kent ook Windows Phone Microsoft Office. Documenten en bestanden openen en bewerken behoort tot de mogelijkheden.

Windows Phone Marketplace hub

Via de Marketplace hub kunnen applicaties worden gedownload en afgerekend. Het afrekenen hoeft niet langer per se via een Creditcard, maar kan nu ook via de telefoonrekening of een machtiging. Hierdoor wordt het aanschaffen van een applicatie gemakkelijker en sneller. Het is ook mogelijk om een applicatie eerst te proberen alvorens deze daadwerkelijk aan te schaffen. Facebook, WhatsApp en Adobe Reader zijn enkele gratis applicaties die te downloaden zijn uit de Marketplace. Door de integratie van Xbox Live zijn er geavanceerdere spellen beschikbaar voor Windows Phone. Zo zijn enkele populaire games Splinter Cell, Need for Speed en The Sims 3.

Doordat Windows Phone ontwikkeld is door Microsoft, werkt een smartphone met Windows Phone optimaal samen met een computer met Windows. Programma’s als Outlook kunnen probleemloos en gemakkelijker dan welk besturingssysteem dan ook synchroniseren tussen smartphone en computer. Ditzelfde gemak geldt ook voor onderdelen van Microsoft Office.

Windows Phone 7 review

Windows Phone toestellen

Mobiel bellen met Windows Phone kan al met verscheidende toestellen. Toch is er nog niet bij elk toestel of abonnement Windows Phone te verkrijgen. Enkele smartphones die al gebruik maken van Windows Phone 7 zijn de HTC Trophy 7, HTC Radar, Nokia Lumia 800 en 710 en de Samsung Omnia W.

Windows Phone modellen

Ongeveer elk jaar brengt Microsoft een nieuw Windows Phone model uit. Het eerste Windows Phone model was tevens de allereerste van de Windows Phone serie. Hiervoor had Microsoft een minder goed lopend en zeer anders vormgegeven Operating System namelijk de Windows Mobile. Het eerste Windows Phone model was Windows Phone 7.0. Het tweede model Windows Phone Mango en het derde en vierde (nog niet uitgebrachte modellen) zijn Windows Phone Tango en Windows Phone Apollo.


Model Windows Phone 7

Het eerste model, Windows Phone 7, werd eind 2010 uitgebracht. Het idee achter Windows Phone 7 was dat alles wat erin zit goed moet werken. De Windows Phone 7 hoeft ook niet alle functionaliteiten te hebben, als de functionaliteiten die erin zitten maar werken, en goed ook. Na verloop van tijd zoud de telefoon door updates verbeterd worden.


Model Windows Phone Mango

Zo is de Windows Phone Mango als opvolger van de Windows Phone 7 gekomen. Deze update had 500 verschillende  veranderingen, de een groter dan de ander. Vooral voor app ontwikkelaars was de Windows Phone Mango erg fijn. Sinds de Windows Phone Mango update uit is zijn er ook veel meer apps voor gemaakt. De bekendste telefoon met Windows Phone Mango is de Nokia Lumnia 800. Maar dit betekend niet dat alle andere mobieltjes nog steeds op Windows Phone 7 draaien. Alle telefoons kunnen namelijk geupdate worden naar Windows Phone Mango.