Geen roamingkosten meer binnen de EU-lidstaten?

Sinds 15 juni 2017 zijn de inspanningen van de Europese Commissie om de roamingkosten af te schaffen eindelijk beloont. Het afschaffen van de roamingkosten binnen de Europese Unie is het resultaat van eindeloze politieke discussies, langdurig lobbywerk door zowel Europese Commissie en de verschillende consumentenorganisaties. Door deze niet aflatende inspanningen wordt de fysieke éénwording van de Europese Unie eindelijk gecompleteerd door een digitale éénwording.

Roamingkosten:

Door roaming, het Engelse woord voor zwerven, kan een mobiele beller ook buiten het gebied waar deze geregistreerd staat gebruik blijven maken van de diensten van zijn provider. In principe komt het er op neer dat een provider in het buitenland tijdelijk de taken van de provider van de gebruiker overneemt. Voor het tijdelijk overnemen van deze taken zal de buitenlandse provider, naast de gebruikelijke bel- en internetminuten, kosten in rekening brengen bij jouw provider: De welbekende roamingkosten.

Beperkingen:

Nu eindelijk, na jaren van niet aflatende inspanningen van alle partijen, behoren de roamingkosten tot de verleden tijd. Het bellen of sms’en met jouw mobiele telefoon of het mobiel internetten kost vanaf nu in het buitenland evenveel als het in het eigen land zou kosten. De voorwaarde is echter wel dat je je op een locatie bevindt die binnen de Europese Unie is gelegen. Maar er zit natuurlijk wel een addertje onder het gras. In hun onderhandelingen met de Europese Commissie hebben de providers een aantal bepalingen afgedwongen om misbruik te voorkomen. Zo kunnen providers na verloop van een bepaalde periode alsnog kosten in rekening brengen voor het bellen in het buitenland. Ook hebben zij de mogelijkheid bedongen om een grens te stellen aan het datagebruik in het buitenland. Het gevolg is dat, als je langere tijd in een andere EU lidstaat verblijft, er alsnog extra kosten bij jou in rekening worden gebracht. Zo kan het uploaden van jouw vakantiefoto’s op Facebook wel eens een hele dure onderneming worden.

Bellen in en naar andere EU-lidstaten:

Nog steeds zijn er extra kosten verbonden bij het bellen van en naar het buitenland. Echter onder de nieuwe wetgeving worden deze kosten, voor een bepaalde periode, door de providers gedragen. Afhankelijk van de voorwaarden van jouw abonnement mogen sommige providers pas na een periode van vier maanden deze kosten in rekening brengen. Andere providers hebben in hun voorwaarden weer opgenomen dat zij de extra kosten voor het bellen in en naar het buitenland al na 60 dagen in rekening mogen brengen. Hierbij kan het zijn dat één enkel belletje naar een ander EU-land al als een dag wordt gezien. Blijf dus alert als je regelmatig naar een een familielid in Frankfurt of een zakenpartner in Brussel belt!

Valkuilen:

Ook al heb je in Nederland de beschikking over een onbeperkte bel- en databundel, in het buitenland zijn er beperkingen aan het gebruik van jouw bel- en databundel. Hiernaast zijn niet alle Europese landen aangesloten bij de Europese unie. Als voorbeeld verzorgen sommige providers tegen meerkosten ook mobiele dekking in Zwitserland, Noorwegen en IJsland. Echter zonder deze extra databundel kan het mobiel bellen en internetten in deze landen wel eens erg duur uitvallen. Voor landen buiten de Europese Unie geldt dat de roamingkosten nog volop doorberekend worden. Zo kan het mobiel bellen vanuit Groot Brittannië na de Brexit wel eens aanzienlijk duurder worden. Als laatste is gebleken dat de meeste providers de kosten van het triple-play of quad-play abonnement per 1 juli aanstaande zullen verhogen waarmee zij de weggevallen roamingkosten kunnen compenseren. Het bellen en internetten via een vaste verbinding wordt dus duurder. Dus ga niet gokken en speel geen Russisch roulette maar vraag bij jouw provider om de voorwaarden voor het mobiel bellen en internetten in het buitenland!

Over Gerard

Zie ook

Belangrijkste features van Samsung Galaxy S21

Samsung heeft aangekondigd dat er een nieuwe serie toestellen wordt ontwikkeld. Het gaat om de …

Geef een reactie