21 augustus 2013 America Movil heeft de oorlogskas met 5,5 miljard Euro gevuld voor de overname van de KPN

21 augustus 2013

De Mexicaanse telecomgigant America Movil, dat al een belang van 27,8 procent heeft in de KPN, heeft aangekondigd dat het minimaal de helft van de aandelen in handen wil krijgen. Voor deze overname heeft het bedrijf, dat geleid wordt door de telecommunicatie magnaat Carlos Slim, circa 5,5 miljard Euro in zijn oorlogskas gereserveerd. America Movil heeft de financiering voor deze overname rond gekregen door investeringen van niet-gespecificeerde financiële instellingen.

Met deze overname geeft het Mexicaanse telecombedrijf vorm aan zijn strategie om vaste voet op Europese bodem te krijgen. Hiervoor heeft het bedrijf afgelopen woensdag aangekondigd dat het een officieel verzoek heeft ingediend bij de toezichthouder van de Nederlandse markt. Uitgaande van de wettelijke goedkeuring zal het bedrijf in september het formele bod op de aandelen publiceren gevolgd door een periode van acht weken waarin het bedrijf een meerderheid van de aandelen kan verwerven. America Movile is bereid om € 2,40 per aandeel te betalen, een bedrag dat 35 procent hoger ligt dan de slotkoers van de KPN in de afgelopen maand. Door dit hoge bod zal de beurswaarde van de KPN stijgen tot meer dan 10 miljard Euro.

Een interessant detail in deze transactie is de mogelijke verkoop van E-Plus, een Duitse dochteronderneming van de KPN. Hiervoor heeft de KPN een aandeelhoudervergadering op 2 oktober vastgesteld waarin de aandeelhouders wordt gevraagd om in te stemmen met de verkoop van E-Plus aan het Spaanse Telefonica voor 8,1 Miljard Euro. Deze mogelijke verkoop van E-Plus kan de oorzaak zijn van het versneld handelen van America Movil om een meerderheidsbelang in de KPN te verkrijgen. Strategisch gezien kan het Duitse E-Plus van enorm groot belang zijn voor de Mexicaanse telecomgigant en daarom wordt ook verwacht dat America Movil tegen de verkoop van E-Plus zal stemmen. Hiernaast speelt het feit dat Telefonica, in de Zuid Amerikaanse en Midden Amerikaanse markt één van de grootste concurrenten is voor America Movil.

Mogelijk zal het niet zover komen maar dan moet America Movil voor 2 oktober de meerderheid van de aandelen KPN in handen zien te krijgen.

Bron: RTL Nieuws, ZDNet, Bloomberg, Financial Times en Telecoms.com

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie