13 september 2013 De Europese Commissie lanceert een plan voor één Europese Telecommarkt

Afgelopen woensdag heeft de Telecom commissie van de Europese unie een nieuw en erg ambitieus plan gelanceerd gericht op investeringen in de breedband infrastructuur, het beëindigen van de internationale roaming tarieven voor mobiel bellen en internetten en het nivelleren van de internationale tarieven voor het bellen met een vast toestel.

Het voorstel gaat hierbij uit dat de sterk gefragmenteerde Europese markt voor telecommunicatie sterk wordt vereenvoudigd en zelfs wordt samengevoegd tot één Europese markt. Het in stand houden van de huidige markt is zowel economisch als commercieel ondenkbaar. Het implementeren van dit voorstel zal ongetwijfeld op weerstand van de diverse lidstaten stuiten omdat zij zeker bezwaren zullen hebben om hun autonome inkomstenbronnen over te dragen aan de Europese unie. Het creëren van één Europese Telecom markt zal per jaar circa 110 Biljoen Euro toevoegen aan het bruto Europese product waardoor er nieuwe economische impulsen zullen ontstaan. Echter niet alleen het opwaarderen van het bruto Europese product, maar ook een betere bescherming van de Europese consumenten staat centraal in de plannen van de Europese commissie.

In het pakket worden de internationale roamingkosten, die in rekening worden gebracht als de gebruiker in het buitenland verblijft, per 1 juli 2014 afgeschaft. Hierbij wil de Europese Commissie dat de Telecom providers overgaan tot Europese abonnementen of dat de gebruiker zelf kan kiezen voor de meest voordelige telecom provider als deze in het buitenland verblijft.

Het voorstel voorziet ook in maatregelen tegen telecom providers die premium tarieven in rekening brengen als een gebruiker met een vast toestel naar het buitenland belt. Hier wil de Europese commissie dat de tarieven voor internationaal bellen gelijk worden gesteld aan de tarieven voor lokaal bellen.

Naast deze maatregelen bevat het pakket van de Europese Unie nu ook voorschriften met betrekking tot “net-neutraliteit”, een concept dat voorkomt dat providers selectief internetverkeer blokkeert of de dataoverdracht aanzienlijk vertraagd. Het voorstel bevat ook het verbod voor providers om diensten zoals Skype, Google chat, Yahoo Messenger en FaceTime.

Het wordt de Telecom providers wel toegestaan om afwijkende tarieven in rekening te brengen voor speciale diensten waarbij snelle verbindingen gegarandeerd worden zoals online televisie, streaming diensten en sommige VOIP diensten. De providers worden wel verplicht om de tarieven helder en duidelijk te vermelden en consumenten moeten de mogelijkheid krijgen om de contracten direct te beëindigen als de providers niet aan alle voorwaarden (Data snelheid, kwaliteit etc.) hebben voldaan.

Nu is het maar wachten op de politieke ontwikkelingen waarbij de Europese Unie en de Telecom providers elkaar de komende maanden regelmatig in de haren zullen vliegen!

Bron: Europese Unie en Belkostenwijzer

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie