Windows Phone 8 operating system

Android operating system
iPhone operating system
Blackberry operating system
Windows Phone operating system

Windows Phone 8 operating system

Op 29 oktober 2012 lanceerde Microsoft de nieuwste versie van het operating system Windows Phone 8. Deze mobiele versie van het Windows 8 operating system is de langverwachte opvolger van Windows Phone 7. Windows Phone 8 moet de concurrentie aangaan met de leidende operating systems Android van Google en iOS van Apple. Het Windows Phone 8 operating system biedt een zeer gebruikersvriendelijke interface. In het laatste kwartaal van 2012 heeft Microsoft zijn marktaandeel bijna verdrievoudigd van bijna 1 procent tot 2.9 procent. Dit is voornamelijk te danken aan de naadloze communicatie met Windows 8 desktop systemen. Voor 2013 verwacht men dat het Windows Phone 8 operating system het marktaandeel opnieuw zal verdubbelen.

Windows Phone 8 logo

Werking van de Windows Phone

Windows Phone 8 front screen

Net zoals zijn voorganger heeft het Windows Phone 8 operating system een zeer gebruikersvriendelijke interface. Het is speciaal ontworpen voor het gebruik van touchscreen toestellen en ondertsteunt nu ook hoge resoluties tot 1.280 x 768 pixels (720p). Omdat dit mobiele operating system ontwikkeld is op de basis van het Windows 8 operating system, ontstaat er een geïntegreerd Ecosysteem. Hierdoor kunnen apps, drivers, software en content uitgewisseld worden tussen smartphones, tablet PC’s en desktop systemen.

Windows Phone 8 biedt een aantal belangrijke verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Belangrijke verbeteringen zijn ondersteuning voor multi-core chipsets, ondersteuning voor geheugen uitbreiding, het nieuwe Internet Explorer 10 met Malware blocking, volledige HTML5 ondersteuning, turn-by-turn navigatie en ondersteuning voor Near Field Communication (NFC).

Windows Phone 8 heeft het bekende en overzichtelijke startscherm met “tegels”. De “tegels” dienen als snelkoppeling naar applicaties zoals mail, internet, contacten enzovoorts. In tegenstelling tot de voorganger heeft Windows Phone 8 grotere en meer handzame “tegels” die je ook in grootte kan aanpassen naar eigen wens. Als je het systeem voor de eerste keer opstart wordt je door een welkomstmenu geleidt waarbij je de instellingen naar eigen wens kan aanpassen, hierbij wordt ook gevraagd om met een Windows Live account in te loggen.

Net zoals zijn voorganger worden ook de hubs ondersteund waardoor je de onderliggende menu’s overzichtelijk kan indelen. “People” is een hub waarin contacten gesynchroniseerd kunnen worden met sociale netwerken als Hyves, Twitter en Facebook. Natuurlijk kunnen ook de contacten uit Gmail en Windows Live worden geïmporteerd en gesynchroniseerd. Een andere hub is het onderdeel “Afbeeldingen” waarin foto’s, gemaakt en opgeslagen op de smartphone, worden weergegeven. Hiernaast is er natuurlijk de hub “Games” waarbij Xbox Live geïntegreerd is.

Hier kan je ook je eigen Xbox Live profiel bekijken. In de “Muziek” hub maak je ook gebruik van het Xbox profiel waarbij muziek gedownload of gestreamd kan worden van Xbox Music. De “Office” hub bevat de bekende Microsoft Office programma’s zoals Word, Excel, OneNote en PowerPoint. Hierbij is er ondersteuning voor “Cloud synchronisatie” waardoor elke wijziging aan documenten automatisch wordt gesynchroniseerd met de documenten van het Windows Live account.

Windows Phone marketplace hub

Windows Phone marketplace hub

De Windows Phone marketplace biedt de gebruiker de mogelijkheden om tegen betaling applicaties, games en content te downloaden. De Windows Phone marketplace bevat nu meer dan 120.000 applicaties. Hierin zijn de top iOS en Android applicaties ook beschikbaar op Windows 8 formaat. Bij de aankoop van een App kan je eerst gebruik maken van een “Free Trial” waardoor je zeker weet dat je de juiste app hebt aangeschaft. Indien je toch een verkeerde app hebt aangeschaft kan je binnen 24 uur via een on-line formulier de aanschaf ongedaan maken. Afrekenen in de Windows Phone marketplace kan met Credit Card, een bank machtiging of via de telefoonrekening waardoor het aanschaffen van apps erg eenvoudig wordt. Naast de betaalde apps, biedt de Windows Phone marketplace ook een groot aantal gratis apps zoals WhatsApp, Facebook, Skype en YouTube. Door de integratie van het Xbox platform zijn er tevens ook zeer geavanceerde spellen zoals Sonic, Fusion, Civilisation en Need for Speed verkrijgbaar.