Home / Algemeen Telecom Nieuws / Hoe gevoelig is Android voor virussen?

Hoe gevoelig is Android voor virussen?

Het was al bekend dat de Google Play Store, de showroom voor Android-applicaties, geen volledig beveiligde omgeving is. Echter het laatste rapport, dat het bedrijf op 30 januari publiceerde, geeft een reëel en zorgelijk beeld van het aantal virussen dat zich op dit platform verborgen houdt. In 2017 werden namelijk meer dan 700.000 kwaadwillende ‘apps’ vanwege hun schadelijke inhoud uit de Google Play Store verwijderd. Ten opzichte van 2016 betekent het aantal van 700.000 kwaadwillende apps en stijging van 70 procent!

Detectie door Google


Google schrijft het aantal gedetecteerde Android toepassingen vooral toe aan de vooruitgang van het kunstmatige intelligentie systeem waarmee men alle applicaties screent. Ondanks deze uitspraak maant Google echter aan tot kalmte omdat het bedrijf in werkelijkheid 99 procent van kwaadaardige toepassingen had verwijderd voordat gebruikers de mogelijkheid hadden om deze applicaties te downloaden. Er werd vooral gescreend op applicaties met kwaadwillende toepassingen zoals identiteitsdiefstal, ongepaste inhoud of malware. Onder de applicaties die door Google zijn bestempeld als ‘non grata’ zijn ook imitatie- of nabootsing tools die proberen te profiteren van bekende merknamen als ‘Facebook’, ‘Instagram’ of ‘WhatsApp’. In totaal werden ongeveer 250.000 van dit soort applicaties uit de Play Store verwijderd. Een ander soort kwaadaardige toepassingen die veelvuldig verwijderd werden waren de apps met ongepaste inhoud zoals extreem geweld, pronografie of het promoten van illegale activiteiten. Naast het verwijderen van het grote aantal ongewenste applicaties heeft het bedrijf in 2017 ook nog eens 100.000 software ontwikkelaars de toegang tot de Playstore ontzegd.

Kwaadwillende ontwikkelaars


Ondanks de nieuwe en verbeterde detectie mogelijkheden die Google heeft ontwikkeld zijn er helaas nog steeds kwaadwillende ontwikkelaars die de software screening weten te omzeilen. Google heeft dan ook aangekondigd dat zij in 2018 nog meer financiële middelen en energie zullen steken in het weren van schadelijke applicaties en hun ontwikkelaars. Het bedrijf zal er alles aan doen om Google Play de meest betrouwbare en veilige app store ter wereld te maken.

DressCode-malware


Verrassend genoeg zijn er wereldwijd nog steeds 4 miljoen Android-telefoons die besmet zijn met de DressCode-malware. ​​De bedreiging, die eind 2016 werd ontdekt, biedt internetcriminelen de mogelijkheid om de smartphone te hacken en deel uit te laten maken van een botnet netwerk voor DDoS aanvallen. Ook kunnen de hackers gevoelige gegevens stelen, beheerdersbevoegdheden overnemen en zelfs het lokale mobiele netwerk te beschadigen. DressCode werd in september 2016 gedetecteerd en infecteerde meer dan 400 Google Play-apps. Echter dat het een hardnekkig virus is blijkt uit het feit dat, 16 maanden nadat de malware was geïdentificeerd, het botnet netwerk nog steeds actief is en het zicht in ruim 4 miljoen Android apparaten genesteld heeft.

Over Gerard

Zie ook

Meer internetverbruik met Sonos en de Google Assistant

Het bedienen van Sonos wordt steeds gemakkelijker. Helemaal nu deze ook is samengevoegd met de …

Geef een reactie