21 juni 2013 Heeft de politiek nog wel vergadertegoed over om het beltegoed aan te pakken?

21 juni 2013

Eind mei hadden we te maken met een enorme politieke storm over de beperkte houdbaarheid van het beltegoed. Ondanks harde woorden van Minister Kamp (Economische Zaken), die het vervallen van beltegoed een serieus probleem vond, zijn we met z’n allen in een windstilte geraakt. Er zou uitvoerig overleg gaan plaatsvinden tussen onze minister en de grote telecomproviders waarop de minister snel maatregelen zou treffen.

Volgens een onderzoek van de Consumentenbond gaat maandelijks ongeveer 68 miljoen euro aan ongebruikt beltegoed, sms’jes en data MB’s in rook op. De 68 miljoen bestaat uit 21 miljoen euro aan beltegoed, 26 miljoen euro aan sms’jes en 21 miljoen aan data MB’s. Dit komt neer op 820 euro per jaar, omgerekend 50 euro per Nederlander per jaar. Om hier extra aandacht aan te geven organiseerde de Consumentenbond een petitie die door meer dan 26.000 mensen ondertekend werd. In 2012 hebben consumenten al massaal aan providers gevraagd om de houdbaarheid van de beltegoeden te verlengen naar 12 maanden. Dit verzoek werd door de providers echter genegeerd waardoor het nu een politieke discussie is geworden.

De providers hebben hun marketing strategie echter wel aangepast door nieuwe abonnementen te lanceren waarbij onbeperkt gebeld en ge-sms’t kan worden. Deze abonnementen bevatten echter wel een beperkt houdbare databundel waardoor de overgebleven MB’s niet kunnen worden meegenomen naar de volgende maand.

Omdat deze dure abonnementen voor de lagere inkomens onbetaalbaar zijn, zal deze groep consumenten juist het slachtoffer blijven van de beperkte houdbaarheid van belminuten, sms’jes en data MB’s. De goedkopere abonnementen hebben namelijk nog steeds een limiet aan belminuten en sms’jes. De nieuwe abonnement strategieën van de providers is wel een slimme zet om de politieke discussie te verzachten.

Het kan zijn dat onze politieke kopstukken geen problemen hebben met het vervallen van de belminuten. Waarschijnlijk hebben zij hun belbundel al opgestookt aan oeverloze discussies met andere kamerleden. In ieder geval schijnen zij geen beltegoed meer te hebben om eens een belletje te geven naar de providers.

Minister Kamp gaf in niet mis te verstane woorden aan dat hij uiterlijk september met een uitgebreid rapport zou komen waarin de problematiek van het beperkt houdbare beltegoed alle aandacht zal krijgen. Inmiddels zitten we al tegen het einde van juni en zal de politiek in juli op reces (Vakantie) gaan waardoor er mogelijk in Augustus de zaken weer aangepakt gaan worden. Hierbij maakt minister Kamp gebruik van een politieke overlevingstactiek door de verantwoordelijkheid in de schoenen van de providers te schuiven. Hij vindt namelijk dat de providers zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen om de consumenten tegemoet te komen. Het lijkt mij dat we niet afhankelijk moeten zijn van de “goedheid” van de providers maar dat de houdbaarheid van het beltegoed geregeld wordt in een politieke discussie gevolgd door een wetsvoorstel.

Waarschijnlijk is de houdbaarheid van de tweede kamer en minister Kamp aanzienlijk langer dan ons beltegoed!

Bron: Belkostenwijzer en Consumentenbond

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie