Het softwarebedrijf Canonical heeft met de aankondiging van de komende lancering van het mobiele Linux Ubuntu operating system flinke onrust gezaaid in de smartphone markt. Reeds sinds 2004 heeft dit bedrijf aanzienlijke innovaties ontwikkeld voor het Linux desktop operating system. Met de lancering van de mobiele versie wil dit bedrijf zich een positie verwerven in de populaire markt voor mobiele toestellen en de telecom markt. De vraag is echter, zit de markt te wachten op nog een mobiel besturingssysteem? De professionals bij Canonical zijn overtuigd dat zij zullen slagen.
Tijdens de “CES” consumenten electronica beurs in Las Vegas werd het nieuwe operating system getoond aan het publiek. Hiervoor werd een Google Nexus smartphone gebruikt dat met het Linux Ubuntu besturingssysteem was geínstalleerd. Het startscherm vertoond een prachtig grafisch overzicht van het telefoongebruik. Hiernaast heeft dit nieuwe operating system de bekende Android systeem buttons (Terug, Menu, Zoek en Home) achterwege gelaten. Navigeren tussen de menu’s, meldingen en apps kan plaastvinden door op de randen van het scherm te tikken. De opmerkelijk snelle en mooi ontworpen gebruikers interface zal veel gebruikers aanspreken. Vooral de groep huidige Linux gebruikers zullen dit mobiele operating system snel adopteren waardoor Linux mogelijk concurrerend kan gaan worden met het Windows Phone 8 en het Blackberry 10 operating system.
Canonical heeft het voornemen om nauw te gaan samenwerken met verschillende Android smartphone producenten. Deze strategie zal leiden tot de lanceringen van diverse “Ubuntu voor Android” toestellen in de loop van 2013. Een ander groot voordeel van deze toestellen is dat zij, middels een docking oplossing, eenvoudig gekoppeld kunnen worden aan een toetsenbord, monitor en muis. Deze “Ubuntu voor Android” toestellen kunnen dus gezien worden als pseudo desktop systemen die zeer handzaam zijn en tegelijkertijd de voordelen van een desktop computer bieden. Nu is het alleen afwachten wanneer deze “Ubuntu voor Android” toestellen het levenslicht zien!
Bron: Canonical, Linux, techno Buffalo, Übergizmo en Laptop Magazine